Проща до Тараса: анонс

20-21 травня відбудеться щорічне паломництво до могили Т. Шевченка в Каневі

  В найближчі п'ятницю та суботу люди з усієї України з'їдуться в Канів й зберуться на Чернечій горі, аби разом відзначити 150-річчя перепоховання Т. Шевченка в Україні. Започаткована 2008 р. Рухом добровольців «Простір Свободи», Проща неодмінно поєднує дві основні складові (символічні відправи, покликані акумулювати духовну потугу поета, та культурно-мистецькі дійства), а проте щоразу набуває нової оригінальної форми. Так, якщо торік провідною ідеєю заходу, що календарно збігся із Трійцею, стало відновлення підваженого Харківськими угодами символічного зв'язку з Кримом (відтак, запалений на Тарасовій горі вогонь було привезено до Севастополя й Сімферополя, де біля пам'ятників поетові читалося «Заповіт» дванадцятьма мовами світу), то цьогоріч в засаду дійства ляже символічне відтворення останньої путі Шевченка з Петербурга, де його настигла смерть, додому — в Україну. Дорогу, що нею свого часу було перевезено прах поета, цього разу подолає терновий вінок. Останній відрізок шляху (від Києва до Канева) його везтимуть на козацькій чайці — точній копії знаменитих кораблів запорожців. 19 травня після панахиди в храмі Різдва Христа Спасителя, що на Поштовій площі у Києві, відбудеться піша хода до місця, звідки на Канів вирушить чайка, яка доставить вінок до могили поета.

«Вінок, зроблений з живого терну, символізує ті переслідування й поневіряння, яких зазнав поет за життя, — розповідає один з організаторів «Прощі» Тарас Шамайда, — ув'язнення, солдатчина, тривала ізоляція від батьківщини, від друзів, тривале нерозуміння його поезії. Одначе, крім цього вінка, який везуть із Петербурга, 21 травня на Тарасовій горі учасники акції сплетуть і покладуть до могили Шевченка вінок із живих квітів як знак того, що й через 150 років після смерті поета пам'ять про нього жива й він і досі впливає — можливо, як ніхто інший із українців — на формування української культури».

Головні заходи Прощі відбудуться 20 і 21 травня. На учасників, що матимуть змогу оселитися в наметовому містечку на берегу Дніпра, чекатиме низка мистецько-культурних дійств та загальний духовний відпочинок. Так, упродовж першого дня бажаючі зможуть роздивитися чудові краєвиди, відкривані з Тарасової гори, постояти біля могили поета й відвідати музей, побувати в природному заповіднику та покупатися в Дніпрі. Ще більш насиченою обіцяє бути субота — основний день Прощі — 2011. Зокрема, на учасників акції чекатиме відкрита лекція Оксани Забужко «Мій Шевченко — конспект книги, яка ніколи не буде написана», концерт за участі рок-гурту «Сад» та інших виконавців, дійство «Живе слово» (читання вголос поезій Тараса на вершині Чернечої гори), відвідання музею тощо.

Нагадаємо, що цілями щорічної «Прощі до Тараса» є об'єднання людей, які хочуть читати і розуміти Шевченка, очищаючи його духовну спадщину від стереотипів, а також сприяння поступовому перетворенню Канева на «місто Шевченка» — важливий осередок культури й туризму, місце єднання українців. 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте