Український романс у Білорусі

Україну на «Слов'янському базарі» представить випускник Донецької консерваторії Володимир Квасниця



8-14 липня у Білорусі пройде ХХ Міжнародний фестиваль мистецтв «Слов'янський базар у Вітебську», на якому Україну презентуватиме випускник Донецької консерваторії, а нині — один із провідних акторів Донецького українського музично-драматичного театру Володимир Квасниця. Переможець конкурсу молодих виконавців ім. В. Івасюка (Чернівці, 2004), першу спробу пробитися на «Слов'янський базар» він зробив іще 2009 року, проте тоді поступився в національному відборі учасникові «Шансу» Петру Дмитриченку. Цього разу (відбір відбувся у березні) вокал Володі, помножений на природну — і відшліфовану театральною практикою — артистичність, не залишив в журі жодного сумніву щодо того, хто має постояти за Україну.

У Вітебську Квасниця виконає три композиції: класичний український романс на слова К. Думитрашка «Чорнії брови, карії очі», світовий хіт «Luna» та авторську пісню «Романс», написану рідним братом Володі Юрієм — до речі, теж випускником Донецької консерваторії. Не беручи до уваги презентацію, змагання складатиметься з двох етапів, на одному з яких конкурсанти виконають естрадну пісню під фонограму, а на другому — в супроводі Національного концертного оркестру Білорусі. Конкуренцію українцю складуть 19 учасників із слов'янських (і не тільки) країн. «У Володі є хороша вокальна академічна школа, — ділиться міркуваннями Юрій, — тому він, безумовно, вирізнятиметься з-поміж інших учасників. Втім, важко передбачити, як наголос на вокалі, а не на шоу сприйме журі. Зазвичай на «Слов'янському базарі», на відміну від, скажімо, фестивалю у Юрмалі, оцінюються вокальні здібності». Головними суперниками Володі, на думку Юрія, можуть стати Димитр Атанасов з Болгарії та Марі Карне, що представляє Росію.

На загал, можна стверджувати, що на Володимира очікує досить цікава мандрівка. «Слов'янський базар у Вітебську» нині — це низка прикметних концертів й мистецьких подій, що включають театральні вистави, показ кінострічок, виставки фотографічних та художніх робіт, національних костюмів тощо. Започаткований 1992 року із скромною й суто мистецькою метою (ознайомлення глядача з пісенною творчістю слов'янських країн), згодом — надто після утворення 1999 року Союзної держави Росії та Білорусі — він набув геокультурної місії об'єднання творчих зусиль близьких за культурою слов'янських країн. Для України (яка, зазначимо, відсампочатку і дотепер входить до складу Організаційного комітету фестивалю) участь у ньому становить чудову нагоду розпросторити культурний вплив на сусідів, що значить, зробити вагомий крок у напрямку бажаного регіонального лідерства. До речі, раніше наша країна тричі брала гору у Вітебську. В другому конкурсі (1993) вершина підкорилася Таїсії Повалій, три роки по тому звитяжницею стала Руслана, а востаннє нагорода вирушила до України 2007 року в руках сімнадцятирічної Наталки Краснянської із Южноукраїнська. Прикметно, що цьогоріч південь країни знову має усі підстави — принаймні не менші, аніж Донецьк — уболівати «за своїх», адже випускники Донецької консерваторії брати Квасниці — уродженці Херсона.

Додамо, що на ІХ міжнародному дитячому музичному конкурсі «Вітебськ — 2011», що так само відбудеться у дні фестивалю, Україну презентуватимуть Аліна Овчаренко із Києва та Мар'яна Щербак із Білої Церкви.  

«День» 
http://www.day.kiev.ua/3015754

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте