«Летючий голландець» віднайде пристановище у Донецьку


На сцені Донецького театру поставлять оперу Вагнера 

Наприкінці 2012 року в Донецькому національному академічному театрі опери та балету ім. А. Солов'яненка вперше пролунає музика Ріхарда Вагнера. До 200-річчя із дня народження великого німецького композитора (1813-1883) театром заплановано сміливу прем'єру: уперше в Україні знамениту музичну драму митця «Летючий голландець», що деякий час йшла на сценах Києва й Львова в перекладі на українську, буде поставлено мовою оригіналу.

Початок сміливому проекту, задуманому ще два роки тому головним диригентом театру Василем Василенком спільно з продюсером швейцарської компанії Pro Music Classic Олександром Янковим, було врочисто покладено 1 липня. На прес-конференції, скликаній із цієї нагоди, відбулась символічна процедура передання творчому колективу спеціально привезеного з Німеччини автентичного нотного матеріалу — партитур, оркестрових голосів, клавір для симфонічного оркестру. «На жаль, сьогодні в жодному з оперних театрів України не звучать твори Вагнера, — зазначив, отримавши ноти з рук генерального консула ФРН у Донецьку Клауса Ціллікенса, директор театру Василь Рябенький, — тому цей проект виконує високу гуманітарну й просвітню місію: дає змогу українському глядачу познайомитися з творчою спадщиною великого німецького митця». «Надзвичайно важливо, — зазначив своєю чергою консул, — що це українська ініціатива. В Німеччині я вважав, що Донецьк — металургійне й шахтарське місто, але, приїхавши сюди, зрозумів, що тут розвиваються театр, балет, музика тощо».

Справді, побіч досягнення «внутрішніх» цілей (виведення театру на новий рівень, сприяння культурному розвиткові регіону й країни) одним із найважливіших результатів проекту стане покращення іміджу Донецька не лише в Україні, але й далеко за її межами. За словами Наталі Ємченко, директора зі зв'язків із громадськістю компанії СКМ, що виступила в ролі генерального партнера проекту, «Донецьк має специфічний імідж: вугілля, металургія, футбол, але це аж ніяк не усе. Ми пишаємося, що Донецьк — не лише місто з розвиненими металургією та вугільною промисловістю, але й місто, в якому розвиваються опера, балет, драматургія, музика та культура в цілому, — відтак, хочемо, аби про це знали не тільки в нашій країні, але й за її межами».

Постановку «Летючого голландця» на сцені Донецького театру здійснить відомий німецький режисерський тандем Філіпа Штьольцля і Мари Курочки. Штьольцль, на чиєму  рахунку масштабні спектаклі класичного оперного репертуару у провідних театрах світу, став популярним і широко знаним завдяки кліпу для гурту Rammstein на пісню «Du Hast» (1997); серед найбільших доробків Мари — хореографічна обробка низки знакових творів, як-от «Ріголетто», «Леді Гамільтон», «Фауст», «Челліні» та ін. Співпраця Філіпа та Мари налічує понад сім років, й опери Вагнера — либонь, не останні в переліку їхніх спільних праць. Так, 2009 року на сцені Театру Базель (Німеччина) відбулась прем'єра очікуваної в Донецьку опери «Летючий голландець» (ймовірно, саме цей досвід й зумовив запрошення режисерів), а нині триває робота над «Парсифалем». «Прикметно, що в Донецьку спинили свій вибір саме на «Летючім голландці», — поділилася міркуваннями присутня на прес-конференції Мара. — Цей ранній твір митця оригінальний тим, що становить своєрідний міст між традиційною оперою й сучасною музичною драмою, предтечею якої, власне, й став сам Ріхард Вагнер». «Вагнер для українців — terra incognito, тож ми досить довго не могли вирішити, що поставити, — прокоментував вибір В.Василенко, — зрештою, дійшли згоди, що за експресією, за динамікою це має бути «Летючий голландець», що, безумовно, не залишить байдужим жодного глядача».

Додамо, що опера «Летючий голландець» була навіяна враженнями від шторму, в який Ріхард Вагнер потрапив, пливучи на пароплаві з Риги до Лондона. В основі твору — давня легенда про корабель-примару, що блукає світами і не віднайде пристановища доти, доки його керманич — Голландець — не знайде кохану, котра до скону лишатиметься йому вірною. Відтак, тема віри — і довіри — є провідною в опері. 

Безпосередня підготовка донецької постановки розпочнеться у вересні. В Донецьку режисери працюватимуть здебільше з місцевим акторським складом, втім, в разі потреби буде залучено найкращих акторів із інших міст України. За словами В. Василенка, театр має безліч заявок з усієї країни й саме тепер проводить прослуховування кількох солістів з національної опери. 

«День», 8 липня 2011 р. (із певними змінами) 
http://www.day.kiev.ua/212181
 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте