13


В Донецьку відбувся ХІІІ фестиваль ковальської майстерності «Парк кованих фігур — 2011»

Парк кованих фігур — одна з найприкметніших принад Донецька, знана та люблена не лишень донеччанами, але й усіма, хто гостював у місті від часу заснування Парку 2001 року, — цього уїк-енду поповнилась новими витворами мистецтва. 17-18 вересня в місті відбувся традиційний — уже тринадцятий за ліком — Міжнародний фестиваль ковальської майстерності, участь в якому взяли понад сто ковалів з України, Росії, Бельгії, Чехії та Голландії. Власне кажучи, особливий (із погляду народної нумерології) порядковий номер свята і визначив наперед його містичну тематичну спрямованість, що дала змогу вволю розгулятися фантазії митців. Із гаслом «Молотом — та й по марновірству!» вони гуртом заходилися… втілювати забобони у чудернацькі залізні форми, в яких глядачі впізнавали добре відомі сюжети та персонажів.

Серед утілених майстрами міфічних істот — гоголівський чортяка, що, визирнувши з мішка, хвацьки опутав був довгим хвостом «черевички, які носить цариця» 


баба Яга із (чорною?) кішкою на плечах, що, осідлавши мітлу і виконавши карколомну петлю, сама, здається, злякалася своєї шаленої спритності 


страшенна на вигляд істота, дуже подібна на кемеронівського «чужого», але, либонь, зовсім не агресивна: вдягнена у робочий передник й озброєна молотом та щипцями, вона зайнята ковкою, тож не планує нікого їсти


врешті, суто донбаський міфічний герой Добрий Шубін — гном, «хазяїн шахти», який мешкає під землею та оберігає шахтарів від нещасних випадків  


«Я вже втретє на фестивалі в Донецьку, і мені тут дуже подобається. З усіх міст, де проводяться такі фестивалі, мені понад усе до вподоби Донецьк: і місто красиве, і люди привітні, — ділиться враженнями сумський коваль Едуард Науменко, що викував величну кобру з розчахнутою пащекою, ладну щомиті кинутися в атаку. — Кобра — це символ мудрості. Вона ніби причаровує вас, гіпнотизує. Тому діти полюбляють біля неї фотографуватися».


Загалом, цілком у згоді з логікою, продиктованою порядковим номером фестивалю, по його завершенні у Донецьку залишиться «чортова дюжина» нових тематичних фігур, а також (в якості бонусу) дві копії знаменитих архітектурних споруд — Біг-Бену та собору Васілія Блаженного. Композиції, навіяні містичними алюзіями числа «13» та ґрунтовані на всіляких міфічних сюжетах, займуть у Парку окрему тематичну нішу (властиво, алею), що розташується поряд з такими уже існуючими алеями, як Алея казок, Алея знаків зодіаку, Алея Євро-2012 та ін., а копії Біг-Бену та собору Васілія Блаженного складуть компанію Ейфелевій вежі, яка відтепер не буде самотньою у справі презентації у Донецьку світової архітектури. До речі, враховуючи останній доробок, сукупна кількість експонатів у Парку перевищила півтори сотні, що, з огляду на обмеженість наявної площі, поставило питання про додаткові терени під ковані вироби. За словами міського голови Донецька Олександра Лук'янченка, який взяв участь у врочистому відкритті фестивалю, уже тепер розпочалося облаштування нових площадок, зокрема, біля ОДА на бульварі ім. Пушкіна.


Що стосується фестивалю, то його програма була досить насиченою, аби мешканці міста дістали змогу добре познайомитися з ковальством. Так, кожен охочий міг не лише навіч переконатися у вправності ковалів, але й, озброївшись молотом, й собі спробувати вдарити ним кілька разів по розпеченому шматку заліза. Поза тим, відвідувачі фестивалю стали свідками конкурсів ковальської кухні, костюму та музичного конкурсу «Рок-кузня».


Додамо, що організаторами заходу стали Спілка майстрів ковальського мистецтва України, Гільдія ковалів Донбасу та Донецька міська рада.  

Опубліковано в  газеті «День» (зі скороченнями) 20 вересня 2011
http://www.day.kiev.ua/215816 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте